Karoo National Park


De Karoo is het hart van Zuid-Afrika. Een uitgestrekte halfwoestijn en in het najaar een bloemenzee. Nu is het erg droog en dor. In de zomermaanden (november - maart) kan het overdag erg warm worden (tot 43°C). De Karoo is op te delen in twee gebieden. De iets nattere en meer bergachtige Kleine Karoo en de noordelijker, drogere Grote Karoo. Op de grens van de twee ligt het Karoo National Park waar we vanavond overnachten. We rijden over de R61. Deze weg is langs een lineaal aangelegd, zo kaarsrecht. Verkeersborden waarschuwen voor de vele ongelukken die op deze weg gebeuren.

Bij Rooidam Pardfarm stoppen we even. Het is een kruidenierswinkeltje, in the middle of nowhere, waar echt van alles verkocht wordt. In de vriezer liggen grote stukken vlees. Worst hangt te drogen in een vitrine. T-shirts en bordjes met grappige spreuken hangen aan het plafond. En het is een restaurant. Met handen en voeten leggen we uit dat we een kopje thee willen drinken. Five roses is een begrip in Zuid-Afrika, dat begrijpt ze direct. Aan een tafeltje, waar plantjes gestekt worden, drinken we onze koffie en thee op en bewonderen alle koopwaar die uitgestald staat.

In Beaufort-West stoppen we voor onze dagelijkse boodschappen. Rijen met mensen staan voor de banken. Achteraf horen we dat vandaag de salarissen worden uitbetaald. In de supermarkt is het enorm druk.

Het Karoo National Park is te verdelen in drie hoogvlaktes: het Upper Plateau (1.750 m), het Middle Plateau (1.300 m) en de Plains (840 m). Het hoogste punt in het park is 1.912 m.

Bij de receptie kopen we een wasmunt voor 10 Rand en lopen met onze vuile was naar de camping. Naast het sanitairgebouw eten twee grote schildpadden gras. Terwijl de was draait, lopen we de Fossil Trail, een korte fossielenwandeling van 400 meter waar we op een afstand van enkele meters het ene fossiel na het andere fossiel zien. In het park zijn veel fossiele overblijfselen gevonden waarvan sommigen op miljoenen jaar oud geschat worden.






















Op het park zijn twee self-games drives: Potlekkertjie (48 kilometer) en Lammertjiesleegte (10.7 kilometer). In het noordelijke gedeelte van het park zijn 4x4 trails. In de namiddag rijden we de Potlekkertjieloop. De eerste 20 kilometer rijden we door een uitgestrekt, vlak en dor landschap. De dieren zijn op een hand te tellen. Pas als we op het middenplateau rijden, zien we dieren. En dieren die we op eerdere drives nog niet gezien hebben. Een baviaan drinkt met haar jonkie water uit een kleine pas. En verderop zien we vier - veels te grote - oren boven het gras uitsteken. Even later laat de bat-eared fox ook z'n kopje zien. Snel draaien ze zich van ons weg. Er blijkt ook nog een derde vosje te zitten. Ook de gemsbok laat zich voor de eerste keer goed fotograferen. Aan het einde van de loop springt een klipspringer van een stenen muurtje.


We logeren in Karoo National Park Main in een cottage. In onze cottage kunnen zelfs vier personen slapen. We hebben weer een keukentje, waarin we vanavond biefstuk met bloemkool en brocolli klaar maken. Op ons terras kijken we op de bergen. De zon gaat onder. Binnen een kwartier is het donker. We horen alleen de wind nog door de vallei blazen.

In de middag rijden we het Karoo National Park uit. We zijn het park nog niet uit of we worden aangehouden. Een politieagent controleert ons (internationaal) rijbewijs en paspoort en loopt om de auto heen. We mogen weer verder en rijden naar ons overnachtingsadres in Prins Albert. Prins Albert is een klein open lucht museum met prachtige Victoriaanse huizen. Negentien huizen zijn inmiddels een nationaal monument. We hebben wederom een prachtige kamer in bed & breakfast Dennehof Karoo, de Wagon Shed. De Wagon Shed is gerestaureerd van een oude wagenschuur naar een monumentaal gastenverblijf.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Golden Circle (dag 1)

Onze snorkeltochten op Bonaire

Inscheping